eerdere tochten

Wandeltocht 2016

De 16e Maarten Luther Wandeltocht, die gehouden werd in 2016 had 701 deelnemers. Allen hebben genoten van de mooie bosrijke routes. Volop in prachtige hefstkleuren. Iedereen was zeer enthousiast over de goede bepijling en de koffie en thee onderweg in de open kerken op de route. Velen zeiden in 2017 zeker weer te komen meedoen.

Wandeltocht 2011

Fantastische Maarten Luther Wandeltocht op zaterdag 5 november 2011

Wat een prachtig zonnig herfstweer was het. Dat zal de reden zijn geweest dat we dit jaar 800 wandelaars hebben mogen verwelkomen. Zij genoten van de mooie routes door de bossen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. In de kerken onderweg, die de controle posten waren, kreeg men koffie en verzorging.

Het kon allemaal niet beter. De laatste wandelaars van de 60 km kwamen rond 19.00 uur weer binnen in het Berghuis. Iedereen was vol lof over de pijling, de mooie routes en de start-en finishplaats, Restaurant Het Berghuis te Amerongen.

De foto's ontvingen wij van een enthousiaste loopster!

Wandeltocht 2009

Maarten Luther Wandeltocht vol verrassingen

woensdag 4 november 2009, De Kaap/Stichtse Courant

AMERONGEN - Vele honderden wandelaars genoten op zaterdag 31 oktober (Hervormingsdag) van de interessante routes, de prachtkleuren van de heuvelrugnatuur en van de gastvrije kerkgebouwen langs de negende Maarten Luther Wandeltocht in de omgeving Amerongen. Liefst 1187 wandelsportliefhebbers, uit het hele land, verzamelden zich vanaf 6.30 uur op De Uithof bij de Andrieskerk. Daar schreef men in voor één van de wandeltrajecten. Er kon gekozen worden uit zes verschillende afstanden. Een wandeldag met veel verrassingen, onder een mooie herfstzon.

door Manus van Gent

De Stichting Maarten Luther Wandeltocht te Amerongen had voor de negende editie op deze zaterdag alles in het werk gesteld om de wandelaars een verrassend parcours te laten lopen.

Deelnemers werden warm gemaakt door advertenties en publicaties in vele wandel- en verenigingsbladen. De tocht zelf voerde langs mooie paden van de Heuvelrug, door authentieke dorpen en via zeven gastvrije kerken, die als controlepost en ruspunt waren opengesteld. De hele middag was er afwisselend orgelspel te beluisteren in de Andrieskerk, het eindpunt van alle afstandstochten.

De complete formule bleek goed aan te slaan: 1187 geregistreerde deelnemers, zo'n 50% meer dan vorig jaar. De organisatie was verheugd en rekende dit succes toe aan de publiciteitscampagne en vooral aan het heerlijk herfstweer, in combinatie met de gevarieerde wandeltocht over de Heuvelrug.

De kosten voor dit vriendelijk wandelevenement bedroegen €5,- per persoon, inclusief prestatiemedaille en registratie in het Wandel Kilometer Boekje van de Nederlandse wandelsportbond. In zo'n boekje kunnen dertig tochten gestempeld worden en sommige deelnemers hadden wel twintig boekjes vol. Deze fanaten liepen elk weekend een officiële tocht.

Wandelsport is populair geworden in Nederland, ook door de aanwas van nordic walkers. Voor deze tocht waren er routeboekjes met afstanden van 5, 10, 15, 20, 30 en 60 kilometer. Iedere leeftijd of conditie kon hiermee uit de voeten. De kerken bleken ook kameraadschappelijke ontmoetingsmomenten voor de wandelaars te zijn.

De langere afstandslopers waren ongemerkt wel 8 tot 10 uur onderweg. Maar zij genoten intens en goed getraind en geschoeid bleef deze inspanning vooral toch ontspanning.

Voor enkele deelnemers was het bezoek aan de kerk een emotionele ervaring. Een wandelaar bijvoorbeeld wilde even apart spreken met iemand van de organisatie: ,,Mag ik u wat vragen? Ik ben sinds ik een kleine jongen was, nooit meer in de kerk geweest. Het komt ineens allemaal weer terug. Dat ik aan de hand van mijn vader naar de kerk ging en daar meezong en stil zat. Ik kan er nu ineens gewoon om huilen. Wat vindt u? Zou ik weer regelmatig naar de kerk moeten gaan, of is dit gevoel aanstellerij?“ Het antwoord was: ,,Natuurlijk wel, de kerk is open voor iedereen".

Volgend jaar de tiende Maarten Luther wandeltocht. Een bijzonder jubileum.